Ξεκίνησε ο αντιγριπικός εμβολιασμός στα φαρμακεία – Για “προχειρότητα” κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου – ΗράκλειοΟι πολίτες να πραγματοποιούν τα αντιγριπικά εμβόλια στα φαρμακεία χωρίς συνταγογράφηση από τον ιατρό τους, μετά από ανακοίνωση του υπουργείου

Μετά από την ανακοίνωση του Υπουργείου, μπορούν οι πολίτες να πραγματοποιούν τα αντιγριπικά εμβόλια στα φαρμακεία χωρίς συνταγογράφηση από τον ιατρό τους, γεγονός που έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου μάλιστα σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για ” απίστευτη προχειρότητα, σε ένα θέμα που άπτεται της δημόσιας υγείας”.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου, από τη μία οι φαρμακοποιοί δηλώνουν αδυναμία να υποστηρίξουν αυτό το εγχείρημα, ενώ από την άλλη, σύμφωνα με το Υπουργείο, οι ασθενείς μπορούν να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, μετά από απλή δήλωσή τους ότι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες!

“Παραβλέπεται  το ότι τα φαρμακεία δεν είναι ιατρεία, δεν έχουν εξεταστήριο, δεν έχουν χώρο αναμονής, δεν έχουν χώρο αντιμετώπισης της οποιαδήποτε επιπλοκής, παραδείγματος χάριν μια αλλεργικής αντίδρασης.

Το κυριότερο δε είναι ότι παραβλέπεται το ότι οι φαρμακοποιοί πιστοποιούνται, με βάση το νόμο Ν. 4600/2019, για την διενέργεια αλλά όχι για την απόφαση του ποιος  θα εμβολιαστεί.

Ιατροί και φαρμακοποιοί ανήκουμε στην υγειονομική αλυσίδα του συστήματος υγείας, υπάρχουν όμως διακριτοί ρόλοι που πρέπει να είναι σεβαστοί από όλους.

Ως Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου προτρέπουμε τους πολίτες να εμπιστευτούν  την Ιατρική επιστήμη, να επισκεφτούν και να συμβουλευτούν τον γιατρό τους και να πραγματοποιήσουν τον αντιγριπικό εμβολιασμό, τον εμβολιασμό κατά  του πνευμονιόκοκκου αλλά και να επικαιροποιήσουν τον εμβολιασμό τους κατά της COVID-19″, σημειώνει ο Ιατρικός Σύλλογος στην ανακοίνωσή του γύρω από το θέμα.                  

Φωτογραφία αρχείου: Unsplash 


[ad_2]
Source link