Μερική κύρωση των δασικών χαρτών αλλά μόνο στα Χανιά – ΧανιάΚυρώθηκε μερικώς ο αναρτημένος δασικός χάρτης στα Χανιά – Αφορά εκτάσεις για τις οποίες δεν υποβλήθηκαν αντιρρήσεις

Το πρώτο μεγάλο βήμα για να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την οριοθέτηση των δασικών εκτάσεων σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας Χανίων έγινε με την μερική κύρωση του αναρτημένου δασικού χάρτη από τον Γενικό Γραμματέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Δασών, η απόφαση δημοσιεύθηκε στο Φύλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης στις 28 Νοεμβρίου και αναρτήθηκε σήμερα Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στον ιστότοπο της Περιφέρειας Κρήτης στην ενότητα «Δασικοί χάρτες» ενώ εντός των επόμενων ημερών θα είναι διαθέσιμος και στους ιστότοπους του δασαρχείου και του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Ο δασικός χάρτης κυρώθηκε με βάση τις εκτάσεις για τις οποίες δεν υποβλήθηκαν αντιρρήσεις. Έτσι, όσοι ιδιοκτήτες δουν τις ιδιοκτησίες τους να έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές ,θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα στην αρμόδια δασική υπηρεσία. Το θέμα, που έχει προκαλέσει πονοκέφαλο σε δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες γης αλλά και επαγγελματίες, μετά και την οριστική λήξη του δικαιώματος υποβολής αίτησης αντίρρησης ή πρόδηλου σφάλματος, οδεύει προς την οριστικοποίηση του.

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Χανίων κ. Πολύμνια Σκλαβάκη μιλώντας στη Ν.Κ. εξήγησε ότι «η μερική κύρωση είναι χωρική. Αφορά αφορά εκτάσεις για τις οποίες δεν έχουν ασκηθεί αντιρρήσεις. Δηλαδή, όπου δεν ασκήθηκε αντίρρηση, ο χάρτης κυρώθηκε γεωγραφικά, χωρικά».

Οι ιδιοκτήτες εκτάσεων γεωργικού χαρακτήρα δεν υποχρεούνται να μπουν σε διαδικασίες κατοχύρωσης της ιδιοκτησίας τους. Για τους ιδιοκτήτες εκτάσεων όμως που χαρακτηρίζονται ως δασικές απαιτείται υποβολή εγγράφων, τα οποία υποδεικνύει η Διεύθυνση Δασών. Σύμφωνα με την κ. Σκλαβάκη, εξαρτάται που αναφέρεται το ακίνητο και τι κατηγορίας ακίνητο είναι. «Πράγματι θα υπάρχουν πολίτες οι οποίοι μπορεί να έχουν στα χέρια τους μια διοικητική πράξη πολύ παλιά ,με γεωχωρικά δεδομένα παρελθόντων χρόνων η οποία μπορεί να μη βρέθηκε. Αυτοί οι πολίτες μπορούν να το εισφέρουν στην υπηρεσία υπό μορφή προδήλου σφάλματος» σημείωσε.

Μετά την κύρωση του δασικού χάρτη, για κάθε μεταβίβαση, σύσταση, αλλοίωση και γενικά κάθε μεταβολή των εμπραγμάτων δικαιωμάτων: Στις μη δασικές εκτάσεις δηλώνεται ότι το ακίνητο δεν εμπίπτει στις δασικές εν γένει εκτάσεις με υπεύθυνη δήλωση από τον συντάκτη μηχανικό επί του τοπογραφικού διαγράμματος. Στις δασικές εκτάσεις που περιλαμβάνονται στον κυρωμένο δασικό χάρτη, απαιτείται πιστοποιητικό βεβαίωσης του χαρακτήρα της έκτασης, που χορηγείται από την Διεύθυνση Δασών Χανίων.

Η προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών ωστόσο δεν διασφαλίζει στον ιδιοκτήτη πως η έκταση του που στον αναρτημένο δασικό χάρτη εμφανίζεται ως δασική, θα επιστρέψει ξανά στον πρότερο χαρακτήρα της. «Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να επικοινωνήσει με την υπηρεσία και να μας φέρει ότι στοιχεία έχει για το συγκεκριμένο ακίνητο του» διευκρίνισε η Διευθύντρια Δασών Χανίων.

Η μερική κύρωση του δασικού χάρτη της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων αφορά σε εκατό πενήντα τέσσερις τοπικές και δημοτικές ενότητες. Ικανοποιημένη από την εξέλιξη εμφανίσθηκε η προϊσταμένη της αρμόδιας διεύθυνσης, εκτιμώντας πως «ο δασικός χάρτης στην πορεία, με την ολική κύρωση, δηλαδή και χωρικά ,μπορεί να είναι ο καλύτερος και για τους πολίτες και για το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων».

Επισημαίνεται ότι από τους ιστότοπους της Περιφέρειας Κρήτης και του dasarxeio.com υπάρχει δυνατότητα λήψης του πολυγωνικού αρχείου του κυρωμένου δασικού χάρτη Χανίων, σε μορφή shapefile για χρήση από επαγγελματίες καθώς και το σχετικό ΦΕΚ. Με την ευκαιρία της μερικής κύρωσης, η Διεύθυνση Δασών Χανίων υπενθυμίζει σε όλους όσοι έχουν υποβάλει αιτήματα αντιρρήσεων και προδήλων σφαλμάτων επί του αναρτημένου δασικού χάρτη της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων στην ειδική πλατφόρμα της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ και δεν έχουν καταθέσει ή αποστείλει μέχρι σήμερα τον απαιτούμενο φάκελο εγγράφων, να το πράξουν άμεσα, καθώς μόνο μετά την κατάθεση του σχετικού φυσικού φακέλου θεωρείται το αίτημά τους πλήρες.

(φωτογραφία αρχείου shutterstock)

 


[ad_2]
Source link