Μελέτη αναλύει τη διατροφική συμπεριφορά όσων ακολουθούν αποκλειστικά χορτοφαγία

Ζήσης Ψάλλας

Οι βίγκαν θεωρούνται ευαισθητοποιημένοι για την υγεία τόσο από το κοινό όσο και από τη δική τους αντίληψη. Ερευνητές από το Κέντρο Δημόσιας Υγείας της Αυστρίας εξέτασαν τα διατροφικά πρότυπα και τη συμπεριφορά σωματικής δραστηριότητας των βίγκαν και βρήκαν μια ασυμφωνία μεταξύ του τί νομίζεται και της πραγματικότητας σε πολλές περιπτώσεις.

Αν και πολλοί βίγκαν ασκούνται περισσότερο από τον μέσο άνθρωπο, η ευρεία κατανάλωση βιομηχανικά επεξεργασμένων τροφίμων αυτής της ομάδας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ωφέλιμη για την υγεία. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nutrients.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Maria Wakolbinger και τη Sandra Haider από το Κέντρο Δημόσιας Υγείας του MedUni Vienna διεξήγαγε μια διαδικτυακή έρευνα σε 516 άτομα μέσης ηλικίας 28 ετών που ήταν βίγκαν για τουλάχιστον τρεις μήνες όταν ξεκίνησε η μελέτη. Όπως έδειξαν οι απαντήσεις στην έρευνα, «το να είσαι βίγκαν δεν είναι από μόνο του συνώνυμο του να είσαι υγιής», είπε η Wakolbinger. Όσο αδιαμφισβήτητα και αν είναι τα οφέλη μιας φυτικής διατροφής για την υγεία, ο βαθμός επεξεργασίας των τροφών που καταναλώνονται πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, ιδιαίτερα σε αυτήν την κατηγορία τροφών.

Η ερευνητική ομάδα κατέληξε στη διάκριση μεταξύ ενός διατροφικού προτύπου «συνειδητότητας για την υγεία» και ενός «βολικού» διατροφικού προτύπου. Οι βίγκαν με ποιότητα διατροφής βασισμένη στην ευκολία (53%) χαρακτηρίστηκαν από υψηλότερη κατανάλωση επεξεργασμένων εναλλακτικών ψαριών και κρέατος, βίγκαν αλμυρών σνακ, σάλτσες, κέικ και άλλα γλυκά, φαγητά ευκολίας, χυμούς φρούτων και εκλεπτυσμένους τύπους δημητριακών.

«Οι αρνητικές επιπτώσεις των βιομηχανικά επεξεργασμένων τροφίμων στην υγεία έχουν πλέον αποδειχθεί ξεκάθαρα σε μελέτες», τονίζει η Maria Wakolbinger. «Για τα άτομα που καταναλώνουν κυρίως βολικά τρόφιμα, έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει 29% υψηλότερος κίνδυνος συνολικής θνησιμότητας, έως και 51% υψηλότερος κίνδυνος παραπανίσιων κιλών ή παχυσαρκίας, 29% υψηλότερος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων και 74% υψηλότερος κίνδυνος σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2».

Σε αντίθεση με την ομάδα φαγητού ευκολίας, οι βίγκαν που ταξινομούνται ως ευαισθητοποιημένοι για την υγεία (47%) καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά, φρούτα, πρωτεΐνες και εναλλακτικές λύσεις γάλακτος, πατάτες, προϊόντα ολικής αλέσεως, φυτικά έλαια και λίπη και μαγειρεύουν πιο συχνά με φρέσκα υλικά.

Ο πληθυσμός των βίγκαν που μελετήθηκε ήταν ετερογενής όσον αφορά τη συμπεριφορά σωματικής δραστηριότητας: «Το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας των βίγκαν είναι υψηλότερο από αυτό του μέσου πληθυσμού στην Αυστρία. Όπως έδειξε η μελέτη μας, η ομάδα που έχει επίγνωση της υγείας είναι σημαντικά περισσότερο δραστήρια από εκείνους που ανήκουν στο μοτίβο των βολικών φαγητών», είπε η πρώτη συγγραφέας Sandra Haider.Source link