Μαίρη Συνατσάκη: Η εξομολόγηση για τη θλίψη που βιώνει μετά τη γέννα

Above Article Content Ad

Μαμά για πρώτη φορά έγινε πριν από λίγες ημέρες η Μαίρη Συνατσάκη, η οποία τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο κοριτσάκι, καρπό του έρωτά της από τον σύντροφό της Ίαν Στρατή.

Πριν από λίγες ώρες η Μαίρη Συνατσάκη, μέσα από μια σειρά stories στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, θέλησε να μοιραστεί τη νέα κατάσταση πραγμάτων που πρέπει να αντιμετωπίσει, η οποία ονομάζεται baby blues και είναι ένας όρος που διαφοροποιείται από την επιλόχειο κατάθλιψη.

Μετά από πολλά μηνύματα που έχει λάβει από νέες μητέρες, η Μαίρη Συνατσάκη δημιούργησε μια σειρά από stories προκειμένου να εξηγήσει με βάση τη δική της περίπτωση και πως τη βιώνει, τι είναι τα baby blues.

Συγκεκριμένα είπε ότι αντιμετώπισε ένα είδος θλίψης όταν επέστρεψε στο σπίτι της από το μαιευτήριο:

«Θεωρούσα ότι οι ορμόνες μου ήταν τέλεια. Μου συνέβη όμως αυτή η θλίψη όταν γυρίσαμε στο σπίτι από το μαιευτήριο. Ήταν η επιστροφή στο συνηθισμένο μας περιβάλλον σε μία… όχι συνηθισμένη συνθήκη. Είναι περίεργες αυτές οι αλλαγές, βάλε και τις ορμόνες μέσα… Εξαιτίας των δικών μου θεμάτων ψυχικής υγείας και των διαταραχών με το άγχος και των κρίσεων πανικού, ήταν πάντα οι κεραίες μου πολύ ανοιχτές με αυτό και είχα ενημερώσει το περιβάλλον μου.

Θέλω να ξέρετε, θέλω να με παρακολουθείτε μετά την εγκυμοσύνη. Είχα πει και στον ψυχολόγο μου μη μου συμβεί καμιά επιλόχειος -που αν συμβεί, θα το αντιμετωπίζαμε δεν με φοβίζει- απλά ήθελα να υπάρχει ένα σχέδιο δράσης. δεν είναι επιλόχειος τα baby blues. Αν κρατήσει το συναίσθημα αυτό της θλίψης περισσότερο από δύο εβδομάδες, τότε είναι καλό να μιλήσετε με έναν ειδικό ψυχικής υγείας», εξήγησε η Μαίρη Συνατσάκη.

Ως baby blues ορίζονται τα αρνητικά συναισθήματα και η αστάθεια τους, που βιώνουν συχνά οι μαμάδες κατά τη λοχεία. Είναι η πιο ήπια μορφή της επιλόχειου κατάθλιψης αλλά δεν αποτελούν ψυχιατρική διαταραχή. Έχει συχνότητα στο 70-80% των επίτοκων. Τα συμπτώματα εμφανίζονται περίπου 2-3 ημέρες μετά τον τοκετό και μπορεί να έχουν διάρκεια μέχρι και 14 ημέρες. Κάθε φορά διαρκούν από λίγα λεπτά έως και μερικές ώρες.

 

Article inline ad #5

Πηγή

Below Article Content AdSource link