Κολομβιανοί οι ύποπτοι για τον φόνο υποψηφίου για την προεδρία του Ισημερινού

Οι έξι ύποπτοι οι οποίοι συνελήφθησαν μετά τη δολοφονία προχθές Τετάρτη το βράδυ [σ.σ. τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Πέμπτη ώρα Ελλάδας] του Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, κεντρώου υποψηφίου για την προεδρία του Ισημερινού, καθώς και ο ένοπλος που σκοτώθηκε στην ανταλλαγή πυρών με δυνάμεις ασφαλείας, είναι υπήκοοι Κολομβίας, έκανε γνωστό χθες η αστυνομία.

«Όλοι, συμπεριλαμβανομένου του αποβιώσαντα, είναι Κολομβιανοί», ανέφερε.

Ο υπουργός Εσωτερικών Χουάν Σαπάτα είχε περιοριστεί νωρίτερα να πει πως οι ύποπτοι είναι αλλοδαποί, προσθέτοντας πως «ανήκουν σε συμμορία του οργανωμένου εγκλήματος», χωρίς να διευκρινίσει σε ποια.

Ο Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, ο οποίος κατά πρόσφατες δημοσκοπήσεις κατατασσόταν δεύτερος ως προς τις προθέσεις ψήφου ενόψει των εκλογών της 20ής Αυγούστου, δολοφονήθηκε εξερχόμενος από αίθουσα όπου είχε μόλις ολοκληρωθεί προεκλογική συγκέντρωση. Ήταν ανάμεσα στους οκτώ διεκδικητές της προεδρίας στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Μετά το έγκλημα, ο απερχόμενος πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο (δεξιά) κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 60 ημέρες σε όλη την επικράτεια, προκειμένου να κινητοποιηθεί ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας να εγγυηθούν την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.

Κήρυξε επίσης τριήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του πρώην δημοσιογράφου και πρώην μέλους του κοινοβουλίου, 59 ετών, που φέτος έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές.

Κατά τις συλλήψεις και τις έρευνες σε σπίτια, η αστυνομία προχώρησε στην κατάσχεση τουφεκιού, αυτομάτου, τεσσάρων πιστολιών, τριών χειροβομβίδων, δυο γεμιστήρων για τουφέκια, τεσσάρων κιβωτίων με πυρομαχικά, δυο μοτοσικλετών και κλεμμένου οχήματος.

Ο Λάσο ανακοίνωσε χθες ότι το FBI θα βοηθήσει τις αρχές του Ισημερινού στην έρευνα για τη δολοφονία του υποψήφιου.

Όταν ήταν ακόμα δημοσιογράφος, ο Φερνάντο Βιγιαβισένσιο είχε αναδείξει ιδίως αποκαλύψεις για δίκτυο διαφθοράς στο οποίο φέρεται να εμπλεκόταν ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα (2007-2017), που καταδικάστηκε ερήμην να εκτίσει 8 χρόνια κάθειρξης για την υπόθεση. Ο πρώην πρόεδρος αρνείται πάντα πως παρανόμησε.

Τα τελευταία χρόνια ο Ισημερινός, άλλοτε όαση ηρεμίας και ειρήνης στη Λατινική Αμερική, μετατράπηκε σε θέατρο ακήρυκτου πολέμου μεταξύ συμμοριών που επιδίδονται κυρίως σε διακίνηση ναρκωτικών. Εν μέσω προεκλογικής περιόδου, πριν από τον υποψήφιο για την προεδρία, είχαν ήδη δολοφονηθεί δήμαρχος και υποψήφιος για το κοινοβούλιο.Source link