“Κερδίσαμε την πρώτη μάχη – συνεχίζουμε τον αγώνα” – Ειδήσεις

Στην ομόφωνη απόφαση αρνητικής γνωμοδότησης του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου, στην σχεδιαζόμενη επέκταση των Ιχθυοτροφείων Σκαλοχωρίου, αναφέρεται σε ανακοίνωση της η Επιτροπή Αγώνα, τονίζοντας ότι «κερδίσαμε μια πρώτη μάχη και συνεχίζουμε τον αγώνα ζητώντας τη συμπαράσταση και άλλων όμορων Κοινοτήτων και Συλλογικοτήτων, με συλλογή υπογραφών και δημοσιοποίηση».

Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στα Ιχθυοτροφεία Σκαλοχωρίου Λέσβου, καθώς και εκπρόσωποι Συλλόγων του χωριού παρευρέθηκαν  στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Λέσβου και συγκεκριμένα για το θέμα της γνωμοδότησης του Δημοτικού Συμβουλίου στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ιχθυοτροφείων στην θαλάσσια περιοχή Μπαλούτσου – Ποταμάκια, που ανήκουν στην αγροτική περιφέρεια του του Σκαλοχωρίου, αλλά και της Φίλιας.

Αφού έλαβε τον λόγο η πρόεδρος της Κοινότητας Σκαλοχωρίου Δέσποινα Μαϊάκη ενημέρωσε το Σώμα για τη σχετική αρνητική απόφαση της Τοπικής Κοινότητας, την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας (Σύλλογοι, ψαράδες, κάτοικοι, επισκέπτες), και τη δηλωμένη αγωνιστική διάθεση όλων ενάντια στην επέκταση και την επαναλειτουργία των ιχθυοτροφείων για όλους τους λόγους που αναφέρονταν στα κείμενα των επιστολών.

Ήδη η αντιδήμαρχος Ασανούλα Γιαννή – Κοκινέλλη είχε περάσει από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου την αρνητική γνωμοδότηση, με βάση πολυσέλιδη έκθεση υπαλλήλου του Δήμου, που όπως τονίζει η Επιτροπή Αγώνα «μεθοδικά και με επιστημοσύνη ανέτρεπε τη Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της αιτούσας εταιρείας». Η αντιδήμαρχος ανέγνωσε στο Δ.Σ. μέρος της έκθεσης, «που έπεισε όλους τους συμμετέχοντες για την καταστροφική «επένδυση», η οποία αν πραγματοποιηθεί θα καταστρέψει τις ακτές μας από το ακρωτήριο Πετεινός μέχρι τη Μπαλίνη και το Καλό Λιμάνι».

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Στρατής Γελαγώτης διάβασε και τα πρακτικά «συμπαράστασης των γειτονικών Κοινοτήτων Φίλιας και Βατούσας, τους οποίους θερμά ευχαριστούμε».

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Λέσβου έλαβε απόφαση αρνητικής γνωμοδότησης αλλά και επιπλέον δεσμεύτηκε για τη νομική υποστήριξη και κάλυψη των Συλλόγων, της Κοινότητας και της Επιτροπής Αγώνα, με πρόσληψη δικηγόρου, από την πλευρά του Δήμου. Εκτός αυτών ο Δήμος δήλωσε πως θα ηγηθεί όλων των ενεργειών που θα απαιτηθούν από τώρα και στο εξής για την προστασία της περιοχής, την ακύρωση της όποιας σχεδιαζόμενης επέκτασης καθώς και την πλήρη αποκατάσταση της θαλάσσιας περιοχής που έχει πληγεί από την δραστηριότητα της εταιρείας τα προηγούμενα χρόνια.

Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα στέλνουν «Θερμές ευχαριστίες αρμόζουν και στον αντιδήμαρχο Ιορδάνη Ιορδάνου, που έλαβε το λόγο και πλειοδότησε, στον χωριανό μας Στρατή Κυρατζή, περιφερειακό σύμβουλο, που παρευρέθηκε και στήριξε το αίτημά μας, καθώς και στους δημοτικούς συμβούλους Γιάννη Συκά και κ. Καραθανάση, που υποστήριξαν τις θέσεις μας και φυσικά σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους του Δήμου μας. Οι κάτοικοι, οι ψαράδες, οι Σύλλογοι δηλώνουμε ότι κερδίσαμε μια πρώτη μάχη και συνεχίζουμε τον αγώνα ζητώντας τη συμπαράσταση και άλλων όμορων Κοινοτήτων και Συλλογικοτήτων, με συλλογή υπογραφών και δημοσιοποίηση. Ούτε βήμα πίσω για την σωτηρία της περιοχής μας και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της».

φώτο αρχείου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Source link