Η μεγάλη πρόσληψη φρουκτόζης σχετίζεται με την παχυσαρκία – Άμεση Ενημέρωση


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2023, 11:09

Ζήσης Ψάλλας

Ενώ η συμβολή της φρουκτόζης στην παχυσαρκία είναι γνωστή, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences συγκεντρώνει μεγάλο όγκο έρευνας για να δημιουργήσει ένα πλήρες επιχείρημα για το πώς η φρουκτόζη οδηγεί σε παχυσαρκία και ασθένειες όπως ο διαβήτης και η λιπώδης νόσος του ήπατος.

«Αυτή είναι μια εις βάθος ανασκόπηση σε μια υπόθεση που βάζει τη φύση στο επίκεντρο της αύξησης βάρους, εξετάζοντας πώς η φρουκτόζη λειτουργεί διαφορετικά από άλλα θρεπτικά συστατικά μειώνοντας την ενέργεια του σώματος», λέει ο Richard Johnson, καθηγητής στο University of Colorado School of Medicine, και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Προσδιορίζουμε μια πρόσφατα ανακαλυφθείσα λειτουργία της φρουκτόζης στην επιβίωση που αποθηκεύει τα καύσιμα σε περίπτωση που οι πόροι σπανίζουν. Αυτό είναι γνωστό ως διακόπτης επιβίωσης», είπε.

Η φρουκτόζη είναι η πηγή γλυκύτητας στα φρούτα, αλλά καταναλώνεται κυρίως στη δυτική κοινωνία ως επιτραπέζια ζάχαρη και σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης. Αυτές οι πηγές είναι πολύ διαφορετικές από της πηγές των προγόνων πριν από τους χειμερινούς μήνες. Ο Johnson και οι συνεργάτες του υπέθεσαν ότι η φρουκτόζη λειτουργεί διαφορετικά από άλλα θρεπτικά συστατικά μειώνοντας την ενέργεια που διαθέτει στο σώμα, κάνοντας ζημιά στα μιτοχόνδρια.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η φρουκτόζη διεγείρει την πρόσληψη τροφής και μειώνει τον ενεργειακό μεταβολισμό σε κατάσταση ηρεμίας, όπως ένα ζώο που ετοιμάζεται να μπει σε χειμερία νάρκη. Περαιτέρω, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η χορήγηση φρουκτόζης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, αντίσταση στην ινσουλίνη, αυξημένη αρτηριακή πίεση και λιπώδες ήπαρ μεταξύ πολλών άλλων θεμάτων που σχετίζονται με το μεταβολισμό.

«Αυτή η εργασία συγκεντρώνει το πλήρες επιχείρημα για το πώς ένας συγκεκριμένος υδατάνθρακας, η φρουκτόζη, μπορεί να έχει κεντρικό ρόλο στην αύξηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη», λέει ο Johnson. «Είναι μια πολύ συναρπαστική, νέα υπόθεση που ενώνει άλλες υποθέσεις για να υποδείξει τον συγκεκριμένο ρόλο που παίζει η φρουκτόζη στην εμφάνιση της παχυσαρκίας. Και μπορούμε να την εντοπίσουμε στους προγόνους μας, καθώς και να μάθουμε από τα ζώα σε χειμερία νάρκη, το τί ακριβώς προκαλεί η φρουκτόζη, «αυτός ο διακόπτης μέσα μας».Source link