Ηράκλειο: «Όχι» στη διχοτόμηση της πόλης από το ΒΟΑΚ είπε το Δημοτικό Συμβούλιο – Ηράκλειο



Το Συμβούλιο στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση: Την καλεί επιτακτικά να μελετήσει και να προωθήσει άμεσα την εφαρμογή της πρότασης για υπογειοποίησης – μέσω στεγάστρων – επιλεγμένων αστικών τμημάτων του αυτοκινητοδρόμου εντός Ηρακλείου

Ένα ηχηρό «όχι» στη συνέχιση του παράδοξου σκηνικού διχοτόμησης της πόλης και με τον νέο ΒΟΑΚ, όπως αυτός σχεδιάζεται από το υπουργείο Υποδομών, είπε χθες Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, σε έκτακτη συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου.

Σε απόφασή του (με πολιτική πάντως και όχι διαδικαστική ισχύ, καθώς δεν έχει γνωμοδοτική δικαιοδοσία), που λήφθηκε – πλην “Λαϊκής Συσπείρωσης”, η οποία εξέφρασε διαφωνία συνολικά για τα κυβερνητικά σχέδια ως προς τον ΒΟΑΚ – και θα μεταφερθεί σήμερα Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, στο κρίσιμο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης που θα γνωμοδοτήσει επί της τεχνικής έκθεσης-τροποποίησης της μελέτης για τις παρακάμψεις των πόλεων του ΒΟΑΚ, το Συμβούλιο στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση: Την καλεί επιτακτικά να μελετήσει και να προωθήσει άμεσα την εφαρμογή της πρότασης για υπογειοποίησης – μέσω στεγάστρων – επιλεγμένων αστικών τμημάτων του αυτοκινητοδρόμου εντός Ηρακλείου.

Πρόκειται για μια λεγόμενη σημειακή υπογειοποίηση με στέγαστρα και τεχνικά έργα cut and cover του ΒΟΑΚ, στο αμιγώς αστικό κομμάτι που διαπερνά, από Γιόφυρο μέχρι τον Καρτερό, παρεμβάσεις που εκτιμώνται από πλευράς κόστους σε ένα μη απαγορευτικό ποσό της τάξης των 120-150 εκατ. ευρώ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά να μελετηθούν και να δρομολογηθούν αυτά τα τεχνικά έργα cut and cover είτε σε όλα είτε σε κάποια τουλάχιστον από τα τέσσερα σημεία επί του ΒΟΑΚ που έχουν προταθεί από ΟΑΚ Α.Ε. και ΤΕΕ/ΤΑΚ για τα στέγαστρα αυτά που θα σηματοδοτήσουν και μια τρόπο τινά υπογειοποίηση του δρόμου: στο ύψος του Εσταυρωμένου, ανατολικά της Κνωσού, στην περιοχή Ούλοφ Πάλμε και Ιωνίας και στην πλευρά της Αλικαρνασσού, μεταξύ του αμαξοστασίου του Δήμου και της Βιομηχανικής Περιοχής.

Μαζί με τη διεκδίκηση αυτή, την οποία χαρακτηρίζει κρίσιμη για να αρθεί σε ένα βαθμό τουλάχιστον η διχοτόμηση του Ηρακλείου, το Δημοτικό Συμβούλιο καλεί επίσης το υπουργείο Υποδομών να βγάλει από τις καλένδες το ζήτημα μιας κανονικής, νότιας παράκαμψης του Ηρακλείου και τουλάχιστον να μπει στον κόπο να μελετήσει την πρόταση. Με τον τρόπο αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο επισφραγίζει ως πολιτική θέση τη μη απεμπόληση της διεκδίκησης του μεγάλου έργου της περιμετρικής Ηρακλείου και πολύ ορθώς το πράττει αντιλαμβανόμενο τον ρόλο του και το χρέος του απέναντι στην πόλη, αλλά επί της ουσίας βεβαίως μιλάμε για μια πρόταση την οποία το υπουργείο έχει απορρίψει ρητώς λόγω του μεγάλου κόστους (περί τα 450 εκατ. ευρώ), αλλά και της ανατροπής – όπως υποστηρίζει – που θα έφερνε στο προωθούμενο έργο του νέου ΒΟΑΚ.

Παράλληλα, στην πολιτική απόφαση-θέση στην οποία φαινόταν να έχει καταλήξει στο κλείσιμο της συνεδρίασης το Δημοτικό Συμβούλιο, και η οποία ενδέχεται να έχει κάποιες λεκτικές τροποποιήσεις ή ρετουσάρισμα ακόμα και σήμερα το πρωί, λίγο πριν το Περιφερειακό Συμβούλιο, τίθενται δύο σημαντικές διεκδικήσεις:

– Η διεκδίκηση της κατασκευής του αναγκαίου παράπλευρου οδικού δικτύου από το κεντρικό κράτος, ώστε να μη φορτωθεί μια τέτοια επιβάρυνση με σημαντικό κόστος ο Δήμος Ηρακλείου.

Εδώ μάλιστα, όπως επισημάνθηκε από τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργο Ταβερναράκη, είναι αδιανόητο να μην υπάρχει μέσα στον σχεδιασμό της παράκαμψης Ηρακλείου του ΒΟΑΚ πρόβλεψη ούτε για ένα μέτρο παράπλευρου δρόμου, τη στιγμή π.χ. που στο έργο “Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος” έχει προβλεφθεί η κατασκευή παράπλευρου οδικού δικτύου μήκους 12 χιλιομέτρων!

– Η διεκδίκηση της διευθέτησης των ζητημάτων που αφορούν σε ρέματα, αντιπλημμυρική προστασία και όμβρια ύδατα ως προς τον αυτοκινητόδρομο κεντρικά από την κυβέρνηση και όχι να αφήνονται μετέωρα τέτοια κρίσιμα ζητήματα.

Στην ίδια απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο αναγνωρίζει και “χαιρετίζει” το γεγονός ότι το υπουργείο Υποδομών μελέτησε και υιοθέτησε τελικά αρκετές από τις τοπικές προτάσεις ως προς την παράκαμψη Ηρακλείου του νέου ΒΟΑΚ, όπως η πρόταση για τη σήραγγα στο Κακό Όρος και επιμέρους προτάσεις για τους κόμβους.

Ειδικά πάντως για το τούνελ στο Κακό Όρος, στην απόφαση του σώματος μπήκε και ένας αστερίσκος, μετά από σχετική πρόταση του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη.

Ποιος είναι αυτός; Όπως επισημαίνεται, αναφορικά με την αλλαγή χάραξης στο Κακό Όρος και την κατασκευή δίδυμης σήραγγας 600 μέτρων, κρίνεται απαραίτητη η εξέταση άλλης τεχνικής λύσης, ίσως με βάση την εναλλακτική Δ, που εξέτασε αλλά απέρριψε το υπουργείο προκρίνοντας την εναλλακτική Β’, ώστε να μην επηρεαστεί ο οικοδομικός συνεταιρισμός των δασκάλων.

Θυμίζουμε ότι, με βάση την εναλλακτική Β’ που έχει προκριθεί, επηρεάζεται και πρέπει να απαλλοτριωθεί ένα τμήμα του εν λόγω οικοδομικού συνεταιρισμού.

Αυτό είναι το τελικό κείμενο στο οποίο κατέληξε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, μετά από μια μακρά έντονη συζήτηση χθες, όπου δεν έλειψαν και οι υψηλοί τόνοι, ενώ καταγράφηκε μια κοινή συνισταμένη με δύο όμως τάσεις.

Η κοινή συνισταμένη ήταν ότι η εν μέρει ικανοποίηση για την αποδοχή αρκετών προτάσεων δε σημαίνει ότι κρίνεται συνολικά αποδεκτή η τεχνική έκθεση του υπουργείου Υποδομών. Όλοι συμφώνησαν πως θα πρέπει να υπάρξει διεκδίκηση και πιέσεις για τα σοβαρά ανοιχτά ζητήματα που παρέμειναν αναπάντητα και εκκρεμή, με πρώτιστο τη μη λύση στο πρόβλημα της διχοτόμησης του Ηρακλείου.

Ωστόσο, κάποιοι επικεφαλής ή δημοτικοί σύμβουλοι έθεσαν το διεκδικητικό πλαίσιο σε πιο συγκρατημένους τόνους, ενώ κάποιοι άλλοι κινήθηκαν σε πολύ σκληρό ύφος.

Ευρ. Κουκιαδάκης

Στην τάση της πολύ σκληρής γραμμής κινήθηκε ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης, που χαρακτήρισε γελοιότητες τις τεχνικές απαντήσεις του υπουργείου Υποδομών, θέτοντας θέμα νομικής αντίδρασης, μέσω προσφυγής στο Συμβούλιο Επικρατείας.

«Να μην κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας ότι δήθεν προσφυγές θα καθυστερήσουν το έργο. Το δίλημμα είναι απλό, κύριοι: Είμαστε με το Ηράκλειο ή με την κυβέρνηση που θέλει να δώσει ένα φθηνό έργο στους εργολάβους;», σημείωσε ο κ. Κουκιαδάκης.

Π. Ινιωτάκης

Πολύ σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και ο επικεφαλής της “Σύν+Πραξης Δημοτών” Πέτρος Ινιωτάκης… «Το Ηράκλειο οφείλει αύριο (σ.σ. σήμερα) στο Περιφερειακό Συμβούλιο να δώσει έναν πολύ αυστηρό τόνο, γιατί από εδώ θα περνά ο κύριος όγκος των μετακινούμενων: τον τόνο ότι ο σχεδιασμός διαλύει την πόλη, ότι τα ζητήματα κόστους και οι τεχνικές δικαιολογίες για την απόρριψη των στεγάστρων υπογειοποίησης είναι για γέλια», τόνισε ο κ. Ινιωτάκης, που επανέφερε την πρόταση για μέσο σταθερής τροχιάς…

Ν. Γιαλιτάκης

Από πλευράς της παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5”, απόντος λόγω υποχρεώσεων του επικεφαλής Γιάννη Κουράκη, ο Νίκος Γιαλιτάκης έδωσε και αυτός το στίγμα της διεκδίκησης, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων:

«Είναι καταρχάς μια ευκαιρία να χρηματοδοτηθεί η μελέτη για τη νότια παράκαμψη από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δε θα έχουμε άλλη τέτοια ευκαιρία, πρέπει να την εκμεταλλευτούμε.

Ταυτόχρονα, θεωρώ ότι πρέπει να πάρουμε έστω και τώρα μια δέσμευση για τη λύση απέναντι στη διχοτόμηση που έχει προταθεί με τα στέγαστρα.

Όπου έχουμε δει τέτοια λύση, π.χ. σε αρκετά σημεία στην Αττική οδό, βλέπουμε ότι και εξυπηρετεί και έχει δημιουργήσει πολύτιμο κοινόχρηστο χώρο, με αθλητικές εγκαταστάσεις, πάρκα αναψυχής κ.τ.λ.

Η παράταξή μας προφανώς είναι υπέρ του να ξεκινήσει άμεσα το έργο – άλλωστε έχει καθυστερήσει. Χαιρετίζουμε τις θετικές εξελίξεις, όμως υπερτονίζουμε τις σημαντικές εκκρεμότητες».

Ηλ. Λυγερός

Για ύψιστο χρέος του Δημοτικού Συμβουλίου να παλέψει για την άρση της διχοτόμησης της πόλης έκανε λόγο ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών”.

«Εμείς εδώ σήμερα δεν πρέπει να πάρουμε θέση τεχνικά, αλλά πολιτικά… Με βάση τη λογική ότι η πόλη είναι ενιαία. Τι πρέπει να ζητήσουμε: Είναι απλό και καθαρό. Ότι καμία λύση δε θα γίνει αποδεκτή με συναίνεσή μας αν δε λύσουμε το πρόβλημα της διχοτόμησης, και η λύση αυτή βεβαίως να έρθει τώρα, μαζί με το έργο του ΒΟΑΚ, και όχι να παραπεμφθεί μεταγενέστερα.

Δεν πρέπει να υπάρχει δεύτερη σκέψη. Δεν είναι δύσκολο για την κυβέρνηση να υλοποιηθεί μια λύση ενάντια στη διχοτόμηση, με βάση προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Ηλίας Λυγερός.

Μ. Βασιλάκης

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε από την “Ηράκλεια Πρωτοβουλία” ο Μανόλης Βασιλάκης, επισημαίνοντας ως κομβικής σημασίας το ζήτημα της διχοτόμησης. 


[ad_2]
Source link