ΕΟΔΥ: Νέα αύξηση στα κρούσματα γρίπης και γριπώδους συνδρομής

Above Article Content Ad

Ακόμη έξι κρούσματα γρίπης εντοπίστηκαν στον δειγματοληπτικό έλεγχο του ΕΟΔΥ κατά την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τους επιστημονικούς φόβους για πρόωρη εμφάνιση του ιού στην χώρα μας, καθώς συνήθως καταγράφεται μετά τα μέσα Δεκεμβρίου.

Θετικά στον ιό της εποχικής γρίπης βρέθηκαν τα 11 στα 278 εξεταζόμενα δείγματα από τις υγειονομικές αρχές μέσα στον μήνα Οκτώβριο. Κατά την τελευταία εβδομάδα εντοπίστηκαν 6 περιστατικά. Επίσης, παρατηρείται αύξηση κατά σχεδόν 12% στις επισκέψεις σε γιατρό ή υγειονομικές δομές ατόμων που παρουσιάζουν «γριπώδη συνδρομή».

Σύμφωνα με τη νεότερη επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τον ιό της γρίπης, από τις 3 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα έχουν εξεταστεί στα Κέντρα Αναφοράς Γρίπης όλης της χώρας 278 «ύποπτα» κλινικά δείγματα από νοσοκομεία και ιδιώτες γιατρούς. Τα 11 (3,95%) βρέθηκαν θετικά στον ιό και συγκεκριμένα τα 2 στον υπότυπο Α (Η1Ν1)pdm09 και τα 9 στον υπότυπο Α (Η3Ν2).

Από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 45/2022 (07–13 Νοεμβρίου 2022) καταγράφηκε ένα (1) σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. (Πίνακας 1).

Στο σημερινό επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ επισημαίνεται πως την εβδομάδα 7 έως 13 Νοεμβρίου, οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν αύξηση (11.9%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Μεγαλύτερη αύξηση εντοπίζεται στα παιδιά και συγκεκριμένα τις ηλικίες 5-14 ετών.

Article inline ad #5

Οι ειδικοί του Οργανισμού τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

To άρθρο ΕΟΔΥ: Νέα αύξηση στα κρούσματα γρίπης και γριπώδους συνδρομής δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Below Article Content AdSource link