Δολοφονήθηκε ο υποψήφιος για την προεδρία Φερνάντο Βιγιαβιτσένσιο – Galaksias Portal News

Υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 20ής Αυγούστου στον Ισημερινού, ο Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, δολοφονήθηκε από άγνωστο ένοπλο καθώς ολοκληρωνόταν προεκλογική συγκέντρωση χθες Τετάρτη το βράδυ στην πρωτεύουσα Κίτο, ανακοίνωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Γκιγιέρμο Λάσο.

Ο Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, κεντρώος πολιτικός, 59 ετών, συγκαταλεγόταν στους οκτώ υποψήφιους στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, κατατασσόταν στη δεύτερη θέση ως προς τις προθέσεις ψήφου, συγκέντρωνε από 7,5 ως 13%, πίσω από τη δικηγόρο Λουίσα Γκονσάλες, την υποψήφια της παράταξης του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα.

«Είμαι αγανακτισμένος και σοκαρισμένος εξαιτίας της δολοφονίας του υποψηφίου για την προεδρία Φερνάντο Βιγιαβισένσιο», τόνισε ο πρόεδρος Λάσο μέσω X (του πρώην Twitter). «Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως το έγκλημα αυτό δεν θα μείνει ατιμώρητο», συνέχισε.

«Το οργανωμένο έγκλημα το παρατράβηξε, όμως θα αντιμετωπίσει το πλήρες βάρος του νόμου», υποσχέθηκε.

Ο κ. Λάσο, δεξιός πρώην τραπεζίτης, συγκάλεσε εκτάκτως αργά το βράδυ σύσκεψη με αξιωματούχους αρμόδιους για την ασφάλεια.

Τα τελευταία χρόνια, ο Ισημερινός, ανάμεσα στην Κολομβία και το Περού, πλήττεται από κύμα βίας αποδιδόμενο σε συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά.

Εν μέσω προεκλογικής διαδικασίας, δολοφονήθηκαν δήμαρχος και υποψήφιος για το κοινοβούλιο.

Η πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE), η Ντιάνα Αταμαΐντ, κατήγγειλε χθες Τετάρτη πως μέλη του θεσμού, που είναι αρμόδιος για την οργάνωση της εκλογικής διαδικασίας, έχουν δεχτεί απειλές κατά της ζωής τους.

Source link