Αυτό είναι το νησάκι του Παγασητικού που πήγαινε η Γκρέτα Γκάρμπο και οι εξόριστες

Όλα αυτά, πάντως, δεν σημαίνουν ότι το νησί διώχνει τον δυνητικό επισκέπτη ή ότι είναι κατάλληλο μόνο για ημερήσια εκδρομή. Θα εντοπίσετε δηλαδή και κάποια ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στο Παλαιό Τρίκερι, τα οποία έχουν ζήτηση κάθε χρόνο, από τον ερχομό της άνοιξης ως το τέλος του καλοκαιριού. Επίσης, ειδικά αν αγαπάτε τα θαλασσινά, τα δύο ψαροταβερνάκια του οικισμού εγγυώνται ότι θα βρείτε πολλά ολόφρεσκα καλούδια, απευθείας από τα ντόπια καΐκια. θα γευτείτε λ.χ. σαλάχι, χταπόδι ψητό ή κρασάτο, φούσκες (όστρακα που δύσκολα αλιεύονται), ενώ αναλόγως εποχής και διαθεσιμότητας θα βρείτε και τα ιδιαίτερα χόρτα που στη Μαγνησία λένε τσιτσίραυλα.

Όσο για παραλίες, μπορεί να είναι τέσσερις όλες κι όλες (η Πράσινη Άμμος, η Αγία Σοφία, ο Άγιος Γεώργιος, η Αφέτκα), μα θα σας αποζημιώσουν με τα κρυστάλλινα, καταγάλανα νερά τους. Δεν υπάρχει βέβαια καμιά εκτεταμένη αμμουδιά εδώ. Ωστόσο ο ίσκιος των ελαιόδεντρων, που απλώνονται σχεδόν ως την ακτή, φτάνει και περισσεύει.

Τα αξιοθέατα

Σημαντικότερο αξιοθέατο του νησιού είναι το Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, πάνω στην ψηλότερη κορυφή του νησιού. Στην ίδια τοποθεσία υπήρχε και παλιότερος ναός, ο οποίος κατακάηκε το 755 κατά τη διάρκεια πειρατικής επιδρομής. Αφιερωμένο στην Παναγία, το μοναστήρι εντυπωσιάζει τον επισκέπτη καθώς εξωτερικά θυμίζει φρούριο. Στέκεται εκεί από το 1837, διακρίνεται για την εσωτερική του αυλή με τις γλάστρες, ενώ περιμετρικά σώζονται τα κελιά των μοναχών.

Διαχρονικά, η μονή προσφέρει και δυνατότητα φιλοξενίας (δεν θα σας κοστίσει πάνω από 15 ευρώ τη βραδιά, με τις τουαλέτες να είναι κοινές), σύμφωνα μάλιστα με όσα διηγούνται οι παλιότεροι κάποτε έμεινε εκεί ακόμα και η Γκρέτα Γκάρμπο. Αν σκοπεύετε να δοκιμάσετε την εμπειρία θα πρέπει να το κανονίσετε τηλεφωνικά (24230-55207) πριν βρεθείτε εκεί. Ο λόγος είναι ότι πλέον δεν υπάρχουν μοναχοί, οπότε ο χώρος διατηρείται καθαρός και επισκέψιμος από τις γυναίκες του Παλιού Τρίκερι.

Στην παραλία της Αγίας Σοφίας μπορείτε επίσης να δείτε τα λείψανα της ομώνυμης εκκλησίας, η οποία είναι ακόμα παλαιότερη της Μονής της Ευαγγελίστριας. Χρονολογείται στα παλαιοχριστιανικά χρόνια και είναι χτισμένη ως τρίκλιτη βασιλική με νάρθηκα και πρόσκτισμα, ακολουθώντας τα πρότυπα εκείνης της μακρινής εποχής. Πλέον έχει εγκαταλειφθεί, θα παρατηρήσετε μάλιστα ότι εν μέρει έχει καταστραφεί πια από τη θάλασσα.

Όσον αφορά τη νεότερη ιστορία, τέλος, πέρα από την αναμνηστική πλάκα που θυμίζει ότι κάποτε το Παλαιό Τρίκερι υπήρξε τόπος εξορίας, μπορείτε να δείτε το μαγερειό των εκτοπισμένων γυναικών, καθώς και όσα έχουν απομείνει από το υπαίθριο θεατράκι που έφτιαξαν εκεί στα δύσκολα χρόνια μεταξύ 1948 και 1953.Source link