Αρνητικό ρεκόρ στην Κρήτη για διακοπές ρεύματος – 20.000 εντολές σε 4 μήνες – ΗράκλειοΤο α’ τετράμηνο του 2023 καταγράφτηκε περίπου το 55% των περιπτώσεων ολόκληρου του 2022 – Την χρονιά που μας πέρασε εκδόθηκαν 43.000 εντολές στην Κρήτη και κόπηκε το ρεύμα σε 22.000 κατοίκους

Κάθε προηγούμενο φαίνεται πως ξεπερνούν φέτος οι εντολές για διακοπή του ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, λόγω απλήρωτων λογαριασμών, αφού ήδη – με βάση τα στοιχεία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ – από την αρχή του 2023 έως και το τέλος του Απριλίου έχουν δοθεί τουλάχιστον 200.000 εντολές σε ολόκληρη τη χώρα.

Από αυτές, εκτιμάται ότι στην Κρήτη είναι ένα 10%, δηλαδή τουλάχιστον 20.000 περιπτώσεις, όταν πέρυσι, όλο τον χρόνο, οι εντολές για διακοπές ρεύματος άγγιξαν τις 430.000 και αφορούσαν στο νησί μας οι 43.000, με το 45% να πέφτουν οι διακόπτες και οι υπόλοιπες περιπτώσεις να μπαίνουν σε διακανονισμούς!

«Υπάρχει εκρηκτικό πρόβλημα. Ήδη ως το τέλος του Απριλίου έχουμε στην Ελλάδα γύρω στις 200.000 εντολές ρεύματος. Η κατάσταση, δηλαδή, είναι πολύ χειρότερη από πέρυσι και θα εξελιχθεί εφιαλτικά ως το τέλος του 2023», καταγγέλλει στο neakriti.gr το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Τεχνικών της ΔΕΗ, Γιάννης Βρέντζος.

Καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι με τις απειλές για τη διακοπή του ρεύματος χιλιάδες συνάνθρωποί μας, τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Μία από τις δραματικές εκείνες περιπτώσεις είναι και του 37χρονου Α. Κ., που τα τελευταία έξι χρόνια είναι άνεργος και ζει κάτω από άθλιες συνθήκες στο πατρικό του σπίτι.

Το neakriti.gr έφερε στη δημοσιότητα το δράμα του συνανθρώπου μας, που καλείται να πληρώσει πάνω από 4.000 ευρώ σε πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, ενώ ζητάει διευκόλυνση για να πληρώσει το ποσό, του λένε από τα κεντρικά ότι θα πρέπει να πληρώσει το 50% για να του γίνει ο διακανονισμός αυτός, κάτι που είναι για τον ίδιο αδύνατο, αφού όλο του το εισόδημα είναι τα 300 ευρώ που λαμβάνει ως Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

«Έχω φτάσει στα όριά μου, είμαι άνεργος εδώ και έξι χρόνια και το μόνο μου εισόδημα είναι 300 ευρώ από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΚΕΑ). Ο πάροχος ρεύματος που είμαι τώρα αρνείται οποιαδήποτε διακανονισμό οφειλής και το συνολικό χρέος ανέρχεται στα 4.287 ευρώ και μου ζητάνε το 50% της συνολικής οφειλής για να μπορέσουν να μου κάνουν διακανονισμό και να μπορέσω να το πληρώσω.

Και επίσης έχουν έρθει τρεις φορές για να μου κόψουν το ρεύμα, ενώ τους έχω ενημερώσει για την οικονομική μου κατάσταση, αλλά και για την κατάσταση του σπιτιού μου, η οποία είναι άθλια, μέσα στην υγρασία και τη μούχλα, ενώ έχουν πέσει οι σοβάδες σχεδόν απ’ όλο το σπίτι. Λοιπόν, το μόνο που ζητάω είναι να βρεθεί, αν είναι δυνατόν, κάποια λύση με το θέμα του ρεύματος, γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος από μέρα σε μέρα να μου κόψουν το ρεύμα. Δεν μπορώ να αντεπεξέλθω οικονομικά», έλεγε χαρακτηριστικά.

Τεράστιο ενδιαφέρον

Μάλιστα, από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε το δράμα του 37χρονου Ηρακλειώτη, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από άλλους συνανθρώπους μας. Και φαίνεται πως, μετά από έξι χρόνια ανεργίας, θα μπορέσει να βρει δουλειά, αφού ήρθαν σε επικοινωνία με το κινητό του τηλέφωνο, για να του προσφέρουν δουλειά και να μπορέσει έτσι να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του, σε πρώτη φάση δύο συνάνθρωποί μας, με τους οποίους και ξεκίνησε τις προβλεπόμενες συναντήσεις!

Αμέσως μόλις το δράμα του Ηρακλειώτη συνανθρώπου μας ήρθε στη δημοσιότητα, επικοινώνησαν μαζί του και εκπρόσωποι της Επιτροπής Αλληλεγγύης της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, για να τον επισκεφτούν στο πατρικό σπίτι, όπου, δυστυχώς, ο άνθρωπος αυτός ζει κάτω από άθλιες συνθήκες, οι οποίες και δυσκόλεψαν όταν έχασε και τους δύο του γονείς. Η μητέρα του, μάλιστα, “έφυγε” από καρκίνο το 2019 και αυτή ήταν για τον ίδιο μια μεγάλη απώλεια, καθώς έμεινε μόνος του και αντιμέτωπος με τις μεγάλες δυσκολίες της ζωής του, και έπρεπε να βρει το κουράγιο να ξανασταθεί στα πόδια του για να τις αντιμετωπίσει.

“Έπεσαν” οι πρώτες προτάσεις – Αγώνας για να βρει δουλειά

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Α.Κ., από τότε που έχασε τη βασική δουλειά του σε μεταφορική εταιρεία, δεν έχει ξαναβρεί δουλειά με κανονικό ωράριο, αλλά με από τα μεροκάματα που κάνει πασχίζει να τα βγάλει πέρα και να ξανασταθεί στα πόδια. Μια ανάλογη δουλειά, όπως μας είπε, του προσφέρεται τώρα, μεταξύ των δύο προτάσεων που δέχτηκε από την πρώτη στιγμή της ανάρτησης.

Όσο για την Επιτροπή Αλληλεγγύης, όπως έχει κάνει και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις, θα ξεκινήσει τώρα τον αγώνα δίπλα στον 37χρονο, προκειμένου να πειστεί ο πάροχος του ρεύματος να προχωρήσει σε καλύτερο διακανονισμό.

«Εγώ δε ζητάω ελεημοσύνες, ούτε ζητάω να μου χαρίσουν τα χρήματα που τους χρωστάω, αλλά να μου κάνουν μια καλύτερη ρύθμιση για να μπορέσω να πληρώσω. Μου ζητούν το 50%. Πώς θα το δώσω χωρίς μια σταθερή δουλειά;», είπε.

Αξίζει να σημειωθεί, εξάλλου, ότι τα τελευταία χρόνια είναι αναγκασμένος να τρώει από τα συσσίτια του Αγίου Ιωάννη του Χωστού, «κάτι που, αν δεν υπήρχε, δε θα μπορούσα να εξασφαλίσω ούτε ένα πιάτο φαγητό», όπως χαρακτηριστικά μας είπε.

Φαίνεται λοιπόν να εξελίσσεται θετικά η ιστορία του 37χρονου και αναμένονται θετικές εξελίξεις στη ζωή του, μετά από έξι δύσκολα χρόνια, που πέρασε χωρίς μια σταθερή δουλειά. Κάτι που, ευτυχώς, δείχνει να πραγματοποιείται, μετά την τεράστια απήχηση που προκάλεσε η δημοσίευση μέσα από το neakriti.gr.


[ad_2]
Source link