Ένα δυνατό όπλο στην Πυροσβεστική για την αντιμετώπιση των καταστροφών (vid)

 Ο εξοπλισμός παραδόθηκε στην Πυροσβεστική ενώ η εκπαίδευση του προσωπικού στα νέα σύγχρονα μέσα θα σηματοδοτήσει την επιπλέον αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της

Με ό,τι πιο σύγχρονο ως εξοπλισμό σε ό,τι αφορά τη διάσωση εξοπλίστηκαν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες Κρήτης μέσα από το πρόγραμμα “Ιnterreg Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020” και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ο εξοπλισμός αυτός, για τον οποίο θα υπάρξει εκπαίδευση, έρχεται να συνδράμει καθοριστικά στις επιχειρήσεις της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του νησιού, με πρόβλεψη να εμπλουτιστεί περαιτέρω και να υπάρξει αναβάθμιση.

Η προμήθεια εξοπλισμού, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πλέον σύγχρονα μέσα στη διάσωση, έφτασε σήμερα στην Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και του Προγράμματος “Ιnterreg Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020” και πιο συγκεκριμένα τη δράση “Πλημμυρίς” που συνδέεται άμεσα με την αντιμετώπιση κινδύνων που προκαλούνται από πλημμύρες κι άλλες μεγάλες καταστροφές λόγω κλιματικής αλλαγής.

 Ο εξοπλισμός παραδόθηκε στην Πυροσβεστική ενώ η εκπαίδευση του προσωπικού στα νέα σύγχρονα μέσα θα σηματοδοτήσει την επιπλέον αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της Πυροσβεστικής σε επίπεδο Κρήτης.

 Όπως επισημάνθηκε τόσο από τον διοικητή της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, όσο και από τον εκπρόσωπο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που παρέδωσε τον εξοπλισμό, στόχος είναι μέσα από την συνέχιση του εμπλουτισμού σε σύγχρονα μέσα, οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Κρήτης, να χτίσουν στην υπάρχουσα δυναμική τους, μια νέα υποδομή που θα μπορεί να ανταπεξέρχεται ακόμη αμεσότερα και αποτελεσματικότερα στις καθημερινές και αυξημένες τα τελευταία χρόνια απαιτήσεις  και λόγω της κλιματικής αλλαγής.  

 

 

 

 

 

Τα προληπτικά μέτρα, ανάχωμα στη θωράκιση από τις πυρκαγιές

Εντωμεταξύ, καλύτερα αποτυπώνονται τα αποτελέσματα φέτος σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές στο Ρέθυμνο και την καθοριστική σημασία που έχουν παίξει σε αυτό τα προληπτικά μέτρα και οι περιπολίες. Σε συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, εκείνο που επισημάνθηκε ήταν η ανάγκη επαγρύπνησης, στελεχιακής ενίσχυσης και συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία προστασίας από την εκδήλωση πυρκαγιών.  Μέχρι σήμερα αρκετά διοικητικά πρόστιμα έχουν επιβληθεί σε πολίτες για επικίνδυνες ενέργειες, την ώρα ωστόσο  που το αίτημα το οποίο επαναδιατυπώθηκε ήταν η  αναβάθμιση του πυροσβεστικού κλιμακίου που εδρεύει στα Δαριβιανά.

Οι εντατικές και καθ’ όλο το 24ωρο περιπολίες πυροσβεστικών οχημάτων, αλλά και περιπολίες από την αστυνομία και εθελοντές την  ώρα που και τα πρόστιμα σε παραβάτες πέφτουν “βροχή” έχουν όπως όλα δείχνουν διασφαλίσει μια καλύτερη σε σχέση με πέρυσι κατάσταση σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου.

 

 

Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, εκείνο που επισημάνθηκε είναι η ανάγκη να διευρυνθεί όσο γίνεται η πρόληψη που επιτυγχάνεται με τον έλεγχο αλλά και την ενίσχυση της στελέχωσης των πυροσβεστικών υπηρεσιών, ενώ επαναδιατυπώθηκε είναι η ανάγκη αναβάθμισης του πυροσβεστικού κλιμακίου στα Δαριβιανά.

Στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης πάντως δυναμικό ρόλο έχει η συμβολή τόσο της Αστυνομίας και εθελοντών με περιπολίες, την ώρα που το μέτρο απαγόρευσης στην πρόσβαση σε περιοχές όπως η Πρέβελη ή και το Κουρταλιώτικο Φαράγγι όταν η περιφερειακή ενότητα είναι σε κατηγορίες 4 και 5 στον χάρτη επικινδυνότητας της πολιτικής προστασίας φαίνεται  να αποδίδει επίσης.

Με το βλέμμα στραμμένο σε δύσκολες περιοχές όπως ο Δήμος Αγίου Βασιλείου, κομβικής σημασίας χαρακτηρίστηκε η  συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών και της άμεσης και συντονισμένης παρέμβασης όπου αυτό χρειαστεί.  Source link