Ένας επίγειος παράδεισος στην παραλία των Ποτιστικών στο γειτονικό μας Πήλιο (φωτογραφίες)

Μόλις αντικρίσει κάποιος την κατοικία, που μελετήθηκε και επιβλέφθηκε από τον αρχιτέκτονα κ. Μιχάλη Θέμελη και τους συνεργάτες του, στην παραλία των Ποτιστικών, αμέσως αισθάνεται ότι πρόκειται για έναν επίγειο Παράδεισο, που δεν υπάρχει όμοιός του. Μια σύγχρονη κατοικία, φιλική προς το περιβάλλον με μια θέα που σου κόβει την ανάσα.

Ο κ. Θέμελης μίλησε για το σκεπτικό πίσω από την ανακατασκευή της εν λόγω κατοικίας, η οποία σεβάστηκε και «τοποθετήθηκε» στο φυσικό περιβάλλον.

«Στη μοναδική παραλία των Ποτιστικών, μας δόθηκε η ευκαιρία να αποκαταστήσουμε το κτήριο στο άκρο αυτής, ακολουθώντας την επιθυμία του ιδιοκτήτη να γίνει ένα φιλικό, άνετο και σύγχρονο κτήριο, το οποίο να υποτάσσεται στο τοπίο και στην φύση.

Οι επιλογές για χρωματική παλέτα στο χρώμα της άμμου, χωρίς σημειακούς τονισμούς ή άλλες σχεδιαστικές χειρονομίες θεωρούμε ότι βοήθησαν στο να προσδώσουμε την ζητούμενη ηρεμία στον μικρό κτηριακό όγκο και να ξεπροβάλλει το δυνατόν λιγότερο στο τοπίο.

Η εμφανής ανεπεξέργαστη γλυκιά δρυς που χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στα κουφώματα, την κουζίνα και την κινητή επίπλωση προσέδωσε «μεταβατική υλικότητα” από την αέναη κίνηση του υδάτινου στοιχείου μέχρι τους σταθερούς υφιστάμενους πεσσούς, την άμμο και την βλάστηση στο άκρο, ενώ επιλέξαμε να μην χρησιμοποιηθεί κανένα υλικό, χρώμα ή υφή το οποίο να είναι ανταγωνιστικό προς τα μοναδικά κρινάκια της παραλίας, τις βάρκες που εναποθέτονται έμπροσθεν καθώς και την γενικότερη χλωρίδα της περιοχής.

Σε όλες τις οριζόντιες επιφάνειες επιλέχθηκαν υλικά σε ακόρεστη χρωματική παλέτα, κυρίως κεραμικά, αποφεύχθηκαν υλικά γυαλιστερά και προτιμήθηκαν τοπικές πλάκες της περιοχής όπου κρίθηκε αναγκαίο, καθώς το κτήριο θα πρέπει να αντέξει στην θαλάσσια αύρα και τα καιρικά φαινόμενα που παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις στον χρόνο.

Εσωτερικά, προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε τον χαρακτήρα της παρέας, της ηρεμίας και της αναψυχής, τόσο χρωματικά και υλικά, όσο και σχεδιαστικά με την εκτενή νησίδα στον χώρο της προετοιμασίας του φαγητού, όσο και στο ενδιάμεσο καθιστικό, που στην ουσία γίνεται ένα με το αντίστοιχο κινητό εξωτερικό.

Περιμετρικά, φυτεύτηκε όσο το δυνατόν περισσότερη βλάστηση για την δημιουργία στην ουσία τριών επιπέδων αυλής, καθώς ζητήθηκαν και πιο ιδιωτικοί χώροι αναψυχής για ξεκούραση από την έντονη έκθεση που προσφέρει η τοποθεσία τόσο σε ηλιοφάνεια όσο και κοσμικό επίπεδο.
Την τελική εμπειρία της εφήμερης διαβίωσης την ενισχύσαμε περαιτέρω με τα επιλεγμένα προϊόντα επίπλωσης, διαμονής, αποθήκευσης αλλά και φωτισμού πάνω στους προαναφερθέντες άξονες σχεδιασμού, αφήνοντας στον τελικό χρήστη την επίγευση της προσδοκίας να το επισκεφτεί ξανά σύντομα».

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Μιχάλης Θέμελης | Αρχιτέκτων μηχανικός

Αποτίμηση Φέρουσας Ικανότητας:
Ράνια Δεληδήμου | Πολιτικός μηχανικός

Συνεργάτες:
Αιμιλία Καφαντάρη | Αρχιτέκτων μηχανικός
Κωνσταντίνα Κουτράκη | Αρχιτέκτων μηχανικός
Άρτεμις Σαράφη | Αρχιτέκτων μηχανικός

Δείτε φωτογραφίες

Πηγή: magnesianews.gr 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσειςSource link