Οικονομία

Στα ύψη τα ενοίκια των Logistics – Τα deals που ξεχώρισαν το 2023

«Καλπάζει» ο τομέας τωv logistics στην ελληνική αγορά, καθώς το δ΄ τρίμηνο του έτους σημειώθηκαν σε όλη την χώρα επενδύσεις ύψους 60 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 20% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 και το προηγούμενο τρίμηνο του 2023. Η υψηλή ζήτηση μάλιστα που υπάρχει για σύγχρονους χώρους logistics, ταυτόχρονα με το μικρό διαθέσιμο απόθεμα, έχει εκτοξεύσει τις τιμές των ενοικίων στις prime τοποθεσίες.

Συγκεκριμένα, τα ενοίκια σε περιοχές όπως ο Ασπρόπυργος, η Μάνδρα και η Μαγούλα ανήλθαν στα 5,25 ευρώ/τ.μ. τον μήνα στο τέλος 2023, με προβλέψεις για ανοδική τάση σε βάθος 12μηνου, κι ενώ το 2022 ήταν περίπου στα 5 ευρώ/τ.μ., το 2021 λίγο άνω των 4 ευρώ/τ.μ. Στο τέλος του 2023 ωστόσο παρά τα υψηλά ενοίκια που καταγράφηκαν για ακόμη ένα τρίμηνο, αξιοσημείωτο είναι ότι αυτό το διάστημα έγιναν σημαντικές συναλλαγές που ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο τον τομέα των logistics.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η συναλλαγή της Trastor, η οποία απέκτησε αποθήκες 17.060 τ.μ. στη Μάνδρα Αττικής μισθωμένες στην Goldair Cargo για 7 εκατομμύρια ευρώ. Ακόμη, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης απέκτησε το παλιό βιομηχανικό χώρο της Pitsos των 53.000 τ.μ. στην περιοχή Ρέντη, που προηγουμένως ανήκε στην BSH Hellas.

Επιπλέον, το βιομηχανικό ακίνητο συνολικής επιφάνειας 14.150 τ.μ. της ιστορικής θεσσαλονικιώτικης υποδηματοποιίας ΑΛΥΣΙΔΑ, από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μασούτη. Το ακίνητο της εταιρείας ΑΛΥΣΙΔΑ που για δεκαετίες αποτέλεσε σήμα κατατεθέν για το επιχειρηματικό γίγνεσθαι της Θεσσαλονίκης, συνορεύει με την έκταση της Διαμαντής Μασούτης ΑΕ, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία διοίκησης της εταιρείας, το Grand Μασούτης και το Cash and Carry Μασούτης με το ενιαίο οικόπεδο να ξεπερνά τα 85.000 τ.μ.

Το logistics που θα κατασκευαστεί θα έχει υψηλές περιβαλλοντικές προδιαγραφές με βιοκλιματικά στοιχεία, ενώ εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα, σε έκταση και βαρύτητα, έργα ανάπλασης ιστορικών κτηρίων για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Η κίνηση αυτή από την εταιρεία Μασούτης γίνεται σε μια εποχή που σηματοδοτείται από την προσπάθεια να ζωντανέψουν ξανά τα εγκαταλελειμμένα ιστορικά κτήρια της Θεσσαλονίκης που κάποτε στέγαζαν επιχειρήσεις και έδιναν ζωή στην πόλη.

Μία ακόμη αξιόλογη συναλλαγή ήταν και αυτή του μεγάλου ακινήτου της «Ίρις Εκτυπώσεις» στο Κορωπί, το οποίο βγήκε πρόσφατα σε πλειστηριασμό και πέρασε σε νέα ιδιοκτησία. Σε αυτό το τελευταίο σφυρί επισπεύδουσα ήταν η Εθνική Τράπεζα και η τιμή πρώτης προσφοράς είχε πλέον υποχωρήσει στα 8,4 εκατ. ευρώ.

Το ακίνητο τελικά κατακυρώθηκε στα 11,51 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε ποσό κατά 3,11 εκατ. ευρώ παραπάνω. Ο πλειοδότης ήταν τελικά ο Θέµης Αλαφούζος, ο οποίος έδωσε 11,51 εκατ. και απέκτησε το ακίνητο των 62 στρεµµάτων, µε συνολική δομημένη επιφάνεια του συγκροτήματος των 38.752 τ.µ.

Η Goldair απέκτησε αυτό το τρίμηνο νέα logistics 14.000 τ.μ. στον Ασπρόπυργο αξίας 13 εκατ. ευρώ και η Samson Logistics απέκτησε αποθήκες 3.000 τ.μ. στην περιοχή Σίνδου της Θεσσαλονίκης. Εντός του τριμήνου, η Neptune Land Services (NLS) απέκτησε πλειοψηφικό μερίδιο στην FERST Logistics, η οποία παρέχει υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας στον κλάδο των αυτοκινήτων στην Ελλάδα.
Η ελληνική αγορά logistics ωστόσο έχει και σημαντικές παθογένειες που πρέπει να ξεπεραστούν και αναπτυχθεί περαιτέρω, ώστε να γίνει η χώρα διεθνής παίκτης. Μία από αυτές είναι η έλλειψη διαθέσιμων χώρων αλλά και το γεγονός ότι τα υπάρχοντα κτίρια δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της τρέχουσας ζήτησης, οδηγώντας σε αυξήσεις των ενοικίων.

Λόγω της περιορισμένης επίσης προσφοράς μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ απέκτησαν γη εντός του 2023 για να κατασκευάσουν τις αποθηκευτικές τους σε εγκαταστάσεις στην περιοχή του Ασπροπύργου. Ισχυρή ζήτηση ακόμη για σύγχρονο αστικό χώρο καταγράφηκε από μικρές έως μεσαίες επιχειρήσεις, οδηγώντας στην αναβάθμιση μεγάλων τμημάτων του υπάρχοντος αποθέματος βιομηχανικών και αποθηκευτικών ακινήτων σε αστικές τοποθεσίες

To άρθρο Στα ύψη τα ενοίκια των Logistics – Τα deals που ξεχώρισαν το 2023 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ!

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button